márc 25, 2014

Posted by in , | 5 Comments

Star Trek-könyvek: Watching the Clock

Star Trek: Department of Temporal Investigations

Christopher L. Bennett: Watching the Clock

297px-Watching_the_Clock_cover

A Temporális Nyomozóirodáról mindössze egy alkalommal hallottunk, és összesen két ügynöküket ismerjük. Lucsly és Dulmur a DS9 “Trials and Tribble-ations” c. epizódjának kerettörténetében szerepeltek, két zord bürokrata formájában, akik szelíden ejnyebejnyézték Sisko “tribblis-Kirk-kapitányos-időutazós” kalandját. Képernyős szereplésük maximum 3-4 percre tehető, de a két karakter közti érdekes vibrálásnak köszönhetően most egy egész könyvet vehetünk kezünkbe.

Téged is zavartak a Star Trek kronológiájában az időutazós epizódok? Nem mondanak ellent egymásnak? Vissza lehet-e utazni az időben (“Star Trek IV: Voyage Home“) vagy nem (VOY: “Relativity“)? Vagy csak vészhelyzetben (“Star Trek: First Contact“)? Nem értetted mi volt a kavarás az Enterprise-ban ezzel a “temporális hidegháborúval”? Úgy tűnik, Christopher L. Bennettet is zavarták ezek a kérdések, és elhatározta,  hogy megmagyarázza őket. Mind.

A történet körülbelül egy évvel a Destiny-trilógiában történtek után indul, amikor minden jel arra mutat, hogy egy újabb front nyílik az Enteprise-ból ismert temporális hidegháborúban, ezúttal a XXIV. században. Lucsly és Dulmur (és a DTI) elsődleges feladata annak biztosítása, hogy a történelem idővonala ne íródjon át, miközben egy másik szálon a DTI más ügynökeit követhetjük figyelemmel, ahogy egy “Axis of Time” nevű téridő-anomáliát fedeznek fel.

A DTI feladata roppant felelősségteljes: minden egyes temporális incidenst ki kell vizsgáljanak, hogy okozott-e súlyosabb változásokat a történelem menetében, hiszen akárcsak a legkisebb változás is katasztrofális következményekkel járhat. Ha csak az általunk ismert történetekre gondolunk, sejthetjük, akad munkájuk bőven: történelmünket bármikor átírhatják időharcosok a jövőből, ősi fajok hátrahagyott relikviái, mindenféle kalandvágyó csillaghajó-kapitányok, a különféle balesetekről nem is szólva. S amíg a Csillagflotta legjobbjai sohanemlátott világokat, életformákat és civilizációkat fedeznek fel, addig a DTI bürokratáin múlik, hogy az idővonalunkat rendben tartsák.

És erre úgy tűnik nagy szükség is van: a nyomok arra mutatnak, hogy a jövőbeli rejtélyes frakciók, amik már korábban is megpróbáltak beavatkozni a történelem menetébe, a végső csapásra készülnek. A DTI nyomozása során szinte az összes korábban tévében látott időutazásos probléma előkerül (ideértve az Enterprise, a TOS, a TNG, a VOY sorozatok, valamint az animációs sorozat (!!!) vonatkozó epizódjait), kénytelenek bevonni az Enterpise és a Titan legénységét, sőt a Föderáció elnökét is. A tét egyre nagyobb, hiszen már nemcsak a világ, hanem a teljes téridő-kontinuum sorsa forog kockán.

Dulmer_and_lucsly

Lucsly és Dulmur a “Trials and Tribble-ations”-ben

Alapvetően az ember nem várna sokat két karaktertől, akik bő 3 percet szerepeltek egy epizódban, de ahogy korábban is akadt már rá példa a Trek-irodalomban, ennyivel is lehet kezdeni valamit (bár ezzel az idővel alighanem rekorderek). A “Watching the Clock” zseniálisan felépíti részletes háttértörténetüket, láthatjuk első találkozásukat. Mellettük új karaktereket is hasonlóképpen megismerhetünk a DTI arcaként, és olyanokat is, akik szintén pár perces szereplők voltak a tévében (pl. a TNG “The Neutral Zone” c. epizódjában talált űrszonda egyik túlélője a DTI pszichológusaként dolgozik).

A “szokásos” Star Trekes arcok ezúttal távol maradnak, vagy csak minimálisan szerepelnek, ezért senkinek sem ajánlanám, hogy ezzel a könyvvel kezdje a Trek-irodalommal való ismerkedést. És ha már a “From History’s Shadow“-nál szükség volt némi Star Trekes előismeretre, a “Watching the Clock”-nál ez többszörösen igaz: ahhoz, hogy ezt a regényt igazán élvezni tudd, oda-vissza kell ismerned a Star Trek-történelmet.

Nem tudnék olyan epizódot mondani sorozatból, amiben valamiféle időutazás történt volna, és legalább egy kisebb utalás ne történjen rá ebben a regényben. Készséggel elismerem, hogy egy alkalmi olvasónak ez nagyon sok, sőt, Star Trekes oldalon is olvastam olyan kritikákat, amik szerint a kevesebb több lett volna, és nem kellene minden egyes időutazós részt egy kalap alatt összekötni. Az ember azt gondolná, hogy ez a sok kicsi puzzledarabka elég ahhoz, hogy agyonnyomjon egy regényt, csodálatos módon azonban mégsem ez történik: Bennett tolla nyomán egy olyan epikus szintű történet jelenik meg előttünk, ami a legjobb Star Trek-regények közé emeli ezt a könyvet.

A sztori váratlan, fordulatos, a karakterek jól megírtak, és igen, kell hozzá egy kis Trek-ismeret (a lenti keretben segítek egy picit ebben), de még a legszőrszálhasogatóbb Star Trek-rajongónak is érdemes elolvasnia, márcsak azért is, hogy megnézze, Christopher L. Bennett milyen kiegészítéseket, magyarázatokat talál ki az ellentmondásos időutazós sztoriknak. Amikor a Destiny után pozitív dolgokat vártam a könyvuniverzumtól, nos, ilyesmire gondoltam. (5/5)

Mit érdemes megnézni / miről érdemes tudni a könyv elolvasása előtt? (A teljesség igénye nélkül)

DS9:  “Trials and Tribble-ations” – természetesen ezzel érdemes kezdeni

TNG: “We’ll Always Have Paris” – Manheim doktor idővel kapcsolatos kísérletei

TNG: “Time Squared” – Picard kapitány hat órás időutazása

TNG: “Captain’s Holiday” – időutazók látogatása a XXVII. századból

TNG: “Cause and Effect” – az Enterprise bentragad egy téridő anomáliában

Star Trek: First Contact” – az Enterprise-E időutazása

VOY: “Endgame” – Janeway kapitány megszegi a temporális be-nem-avatkozási irányelvet

VOY: “Relativity” – időutazók beavatkozása a XXIX. századból

ENT: a temporális hidegháborús epizódok, pl. “Broken Bow“, “Cold Front“, “Shockwave“, “Detained“, “Future Tense“, “Storm Front

A könyv elején emlegetett Borg-invázió a “Destiny” c. regényben történt.

Érdekességek:

- Lucsly és Dulmur neve eredetileg Mulder és Scully anagrammája lenne, de a szkriptben valamiért már Dulmur-ként szerepelt az egyik karakter (u-val, nem pedig e-vel).

- Lucsly és Dulmur összesen 3 perc 45 másodpercet szerepelt a képernyőn – Dulmur 170 szót beszélt, Lucsly 99-et.

- Christopher L. Bennett honlapján részletes lábjegyzeteket tett közzé a regényhez. VIGYÁZAT!! Az írás telistele van spoilerekkel, elolvasását csak a regény után ajánljuk!

- A DTI története folytatódik: a “Forgotten History” című regény a DTI alapításának körülményeiről szól. Várható még egy e-könyvben megjelenő novella is, a “The Collectors” valamikor 2014 végén jelenik majd meg.


 1. Annyi könyvet lenne jó olvasni, és ez a blog csak rásegít erre az érzésre. a DS9 relaunch könyvekből már beszereztem az első hármat (el is olvastam őket), továbbá egy-két tetszőlegesen kiválasztott Star Trek könyv is megvan angolul, de sajnos annyit nem tudok megvenni, amennyit a szívem szeretne :D
  De ezzel felkerült még egy könyv az olvasnivalók listájára, köszönöm a cikket :)

 2. A DS9-ból az első hármat? Az Avatar I-II, gondolom, de melyik a harmadik? A Section 31 vagy a Mission Gamma első kötete?

  Sok érdekes dolog történik mostanában a könyvuniverzumban, különösen mióta így egymásra épülnek a könyvek – régebben ez elképzelhetetlen volt. És így aztán végképp nehéz eldönteni, mit olvasson az ember legközelebb…

  • A Section 31 a harmadik könyv. Bevallom kicsit félek ugrani későbbi kötetekre, tartva attól, hogy “vajon mi mindenről maradtam le azzal, hogy ezt meg ezt a könyvet kihagytam?”
   Mission Gammákal, majd valamikor szeretném folytatni a DS9 szálat, de a Destiny is nagyon érdekel (hála az itteni kritikának).
   Bár jó eséllyel a következő Star Trek könyv a TOS érából való “Double, Double” lesz amit a nővéremtől kaptam ajándékba nem is olyan régen.

   • A Relaunch-univerzumban a sok összefüggés ellenére igazából mindegyik könyv magában is élvezhető, és a könyv elején pár szóban elmondják az éppen szükséges előzményeket. De ez nem olyan zavaró, mint amikor elspoilerezi valaki egy izgalmas film végét, sőt, a Destiny elején elég durván hangzó morzsákat szórtak el, az első 50 oldalon időnként csak kapkodtam a fejem, előbb-utóbb kénytelen leszek azokat is elolvasni… :-)

    Ha ragaszkodsz a sorrendben olvasáshoz, itt egy táblázat, ami a jelenlegi javasolt olvasási sorrend:
    http://www.thetrekcollective.com/p/trek-lit-reading-order.html
    Igen, eléggé bonyolult. :-)) (és természetesen csak a Relaunch-kontinuitásba tartozó köteteket ábrázolja.) Persze nem kell mindegyiket elolvasni, ha érdekel valamelyik szál (pl. a Voyager vagy mondjuk a Titán), akkor érdemes követni. Mondjuk a Destiny mindegyiknek része, az egy megacrossover, és tulajdonképpen belépési pont is.

    Én most az “A Singular Destiny”-t olvasom, előtte olvastam egy TOS-t, meg két Voyagert is, csak le vagyok maradva az írásokkal. :-)

    • Na most aztán még nehezebb választanom :D
     Időről időre kinézek néhány könyvet innen amit majd beszerzek elolvasásra, bár most így egyetem mellett kicsit kevés idő adódik rá, de így van még egy dolog ami miatt várom a nyarat.
     Köszönöm szépen az útbaigazítást.

Leave a Reply

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>