ápr 14, 2014

Posted by in , | 2 Comments

Star Trek-könyvek: No Time Like the Past

Star Trek: The Original Series

Greg Cox: No Time Like the Past

292px-No_Time_Like_the_Past_cover

Kirk kapitány és legénysége a Föderáció peremvidékén fekvő Yusub bolygón folytat diplomáciai tárgyalásokat.  A bolygó azonban az Orioni kalózok érdekeltsége is, akik váratlanul megtámadják az eseményt. A kirobbanó csata számos áldozatot követel, és Kirk kapitány is kis híján otthagyja a fogát, de egyszer csak megmenti egy váratlanul a semmiből ott termő furcsa nő, aki különös implantátumokat visel…

Valahol a Delta-kvadránsban a USS Voyager egy XXIII. századi Föderációs vészjelet fog, természetesen egyből megszakítják útjukat, hogy utánajárjanak ennek a különös eseménynek. A kutatás során egy különös sírkamrára bukkannak, ahol véletlenül aktiválnak egy berendezést, ami majdnem kiüti a felderítő csapatot, Hétkilenced csak a borg implantátumainak köszönheti, hogy nem ájul el. Mielőtt azonban megmenthetné a többieket, egy titokzatos berendezés visszarepíti az időben (és a térben), hogy összefusson egy rég nem látott nemzedék leghíresebb kapitányával.

Úgy hangzik mindez, mint egy fanfiction? Naná! De ez egy profin megírt fanfiction, amiben az író nagyon jól elkapja az eredeti sorozat karaktereit. Kirk és társai pontosan úgy szólalnak meg, ahogy elvárjuk tőlük (természetesen Kirk egyik első dolga, hogy rástartoljon Hetesre, bár sajnálatomra viszonylag hamar letesz róla), és igazán érdekesek interakcióik Hétkilenceddel. A fő hangsúly Kirk és Hetes viszonyán van, amit viszont sajnálok, hogy Spockot az író egy kicsit háttérbe szorítja.

Viszont megtudhatjuk – ha netán eddig csak sejtettük volna, hogy Greg Cox hatalmas rajongója az eredeti sorozatnak: nevezetesen, hogy Hétkilencednek, hogy visszajusson a saját idejébe, egy gép alkatrészeit kell összeszednie, amik, mitteszisten, régebbi TOS-epizódok helyszínein vannak elrejtve! Az első állomás például a “The Apple” c. epizódból ismert Gamma Trianguli VI, ahol a Vaal nevű szuperszámítógép tartja fent az “ideális, édeni” társadalmat. “Jó, jó, de akkor mi a helyzet ezekkel a robbanó kövekkel?” – teszi fel a kérdést ártatlanul Hetes. Innentől kezdve nincs az a TOS-rajongó, aki ne imádná Greg Coxot…

292px-VaalVaal szája, ahová nem szabad belépni – na, mi fog történni?

 Szintén pozitívum, hogy ezúttal nem a klingonok, vagy a romulánok az ellenlábasok, hanem a ritkán használt orioniak. Az orioniak ugyanis el akarják rabolni Hétkilencedet, hogy a jövőből származó információit megszerezhessék – Kirk meglepetésére azonban a Csillagflottán belül is vannak olyanok, akik megakadályoznák Hetes hazatérését. (Az orioniakról sajnos ezúttal sem tudunk meg többet az eddigi TOS (és persze ENT)-epizódokból származó alapinformációknál – ennek felfedezését egyelőre úgy tűnik, egy másik kötetnek kell megejtenie)

Két másik helyszínt is meglátogatunk, a “Let That Be Your Last Battlefield“-ből ismert kultúrába tett kirándulás is érdekes, de számomra mégis a legkedvesebb az “All Our Yesterdays” című részből ismert Sarpeidon bolygó meglátogatása. Itt ugyanis direkt utalásokat kapunk két régebbi, szintén ezzel az epizóddal foglalkozó könyvre, A.C. Crispin “Yesterday”-duológiájára, melynek második kötete magyarul is olvasható volt annak idején “Az Örökkévalóság Őrzője” címmel, s mindmáig a legélvezetesebb magyarul kiadott Star Trek-regénynek számít.

bele-loki“Let That Be Your Last Battlefield” – így már ismerős?

 Mint a fentiekből kiderül, Seven of Nine szerepeltetése ellenére is ez mindenekelőtt egy TOS-könyv, de az akciók kedvelői is megtalálják benne a számításukat egy gyanúsan a Kobayashi Marura emlékeztető szituáció keretében (amit én személy szerint kicsit túl hosszúra írtnak tartok, de ez legyen a legkisebb baj).

Szóval kellemes kis könyv ez, érdekes kis koncepcióval, üdítő színfolt a mostanában megjelenő brutálisan erős “relaunch”-kötetek tengerében, hiszen egy kis lazítás sosem árt. És ha emellett egy csomó Voyager-exkluzív rajongóval megismerteti egy régi Star Trek-sorozat báját, az külön pluszpont.


  1. Felkarolhatná már valamelyik honi kiadó ezeket a köteteket, ha már a Szukits – úgy tűnik – letett róluk. Ügyesebb válogatással -szvsz- lehetne sikeres vitthon is a sorozat.

  2. Gondolom a Szukits adna ki még, ha fogyna eléggé. Star Warsból már egész sokat kihoztak.

    Emellett úgy gondolom, valóban nem voltak szerencsések a választásaik. Meglehetősen átlagos könyveket jelentettek meg.

    A nagyobb dobások közül a DS9 Milleniuma volt egyszer kilátásban egy másik kiadónál. Az első kötet fordítása nagyjából el is készült (MSTK-klubtagok fordították, én is részt vettem benne), de sajnos abból sem lett semmi.

Leave a Reply

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>